7 Ağustos 2012 Salı

Pavel Nedved - Furia ceka - 11



Futbol oynamaya 5 yaşında başlayan Nedved, (TJ Skalná) 13 yaşına kadar Çek Cumhuriyeti'nin yerel bir futbol takımının alt yapısında oynamış ve daha gençken birçok kulüp peşinden koşmuştur. Dukla Prague onun yıldızının parladığı takımdır. Bu kulüpte 6 yılda 127 kez forma giydi 29 gol attı aynı zamanda profesyonelliğede ilk adımı burda attı.




 Milli Takım Kariyeri
 İlk uluslarası maçını 1992 yılında Romanya'ya karşı oynadı.Euro 96 finallerinde takımın kaptanı ve anahtar oyuncusuydu.Euro 2004'den sonra emekli oldu ve milli takımı buraktı. Euro 2008'de takım arkadaşlarını milli takıma tekrar oynaması ısrarlarını geri çevirdi.

 Pavel Nedved, sadece Çek futbolunun değil dünya futbolunun da sayılı yıldızlarından biri ve son derece parlak bir futbolculuk kariyerine sahip. Sparta Prag, Lazio ve Juventus formasıyla lig ve kupa şampiyonlukları kazanan, ülkesinde defalarca yılın futbolcusu seçilen Nedved, aynı payeye FIFA tarafından da layık görülmüştü. Ancak Nedved'in belki de tek eksiği hiçbir Dünya Kupası'nda forma giyememek olmuştur. Çek futbolcu ile aynı jenerasyonun mahsulleri olan Karel Poborsky, Vladimir Smicer gibi isimlerin de hiçbir Dünya Kupası'na katılamamış olduklarını söylemeye gerek bile yok...

Kariyerinde bir Dünya Kupası maçı bile olmayan Pavel Nedved'in Avrupa Futbol
Şampiyonası kariyeri ise oldukça parlak. EURO 96, 2000 ve 2004'de Çek Cumhuriyeti formasını altından başarılı bir şekilde mücadele eden Nedved, 87 milli maçta 18 gole imza attı. İlerlemiş yaşına rağmen İtalya Serie A gibi mücadele gücü yüksek bir ligde futbol yaşantısını sürdüren Pavel Nedved, cesur ve mücadeleci futbolunun yanında örnek kişiliği ve liderlik vasfıyla Pavel Kuka'dan sonra Çek Cumhuriyeti'nin en önemli ikonlarından biri...




İtalya'ya Transferi
 1996'da birçok büyük kulüpten transfer teklifi aldı Pavel fakat o dönemlerde İtalya'da esen Lazio fırtınasına yakalanıp 5 yıl burda oynamıştır. 5 yılda 138 kez forma giyen Çek yıldız 33 gol kaydetmiştir.

Zinedine Zidane'nın Juventus'dan Madrid'e transfer olmasından sonra onun yerini doldurması için 2001-2002 sezonunda Lazio'dan Juventus'a transfer olan Çek futbolcu için 41,2 milyon Euro bonservis bedeli ödenmişti. Gerek medya gerek taraftarlar tarafından hemen kabul edilmese de Nedved'in bir takım yetenekleri ve özellikleri onu Juve'de çok özel yaptı.Nedved oynadığı futbolla bu paranın hakkını fazlasıyla verdi.

Ryan Giggs ile birlikte dünyanın en iyi 2 sol kanadından biri olmuştur tüm zamanlarda. Bir defansı bir kişi nasıl tek başına yarar savurur tüm bu yeteneklere sahiptir. Orta sahanın her yerinden gol atma yeteneğine sahiptir. Nedved sağ ayağınıda sol ayağı gibi aynı derecede raket gibi kullanır bu özelliğiyle Marc Overmars ile de benzerlik gösterir bir bakıma.

Kendisini yere atmasına penaltı veren Collina'ya kararını geri aldıracak kadar centilmen olduğu kadar ..Yarı final maçında gördüğü sarı karttan sonra finalde cezalı olması sebebiyle ağlayacak kadar hırslıdır... Juventus'un ikinci lige düşürülmesi dolayısıyla kulübünü bırakan yıldızlara katılmamış takıma ve formasına duyduğu bağlılığı tüm dünyaya göstermiştir. Juventus'un Serie B'den Serie A'ya çıkmasında onurlu bir mücadele verdi. Juventus'un Del Piero, Buffon gibi önemli bir simgesi.



2009 yılında futbol hayatını noktalamıştır."Eğer bir takım küme düşerse futbolcular gider, adamlar kalır" sözüyle tanınır.
Kariyerinde 3 kez Çek ligi şampiyonluğu, 3 kez İtalya şampiyonluğu,1 kez Kupa galipleri kupası,1 kez de süper kupayı kazanmanın onurunu yaşamıştır. Kupa galipleri kupasında attığı gol, sonuncusu düzenlenen turnuvanın son golü olmuştur.






2004 yılında altın ayak ödülünü Pavel Nedved kazanmıştı.




Takım oyununa önem veren bireysel oynamaktan kaçınırdı. Bir takım arkadaşım kötü oynuyorsa 2 kişilik oynarım demiştir. Oyun disiplini, iş ahlakı saygı yüksektir. Nedved her zaman o an en gerekli hareket ne ise onu yapmayı denemiştir bu yüzden hiç bir zaman, diğer oyun kurucular gibi göze hoş gelen hareketler kaçınmıştır. Oynarken zevk alır oyundan ve bize sunar Nedved'in işi buydu.

244 maça çıktığı Juve'de 51 gol atmıştır. Milli takımda 91 kez forma giymiş 18 gol atmıştır. Pavel Nedved kariyeri boyunca şanssızlıklar nedeniyle oynadığı kupalarda final oynayamamıştır. Gerek milli takımda gerekse Juventus'ta Şampiyonlar Ligi, Avrupa Şampiyonluğu gibi kupaları görememiştir. Kariyerinin son şampiyonlar ligi maçında 10 Mart 2009 Chelsea maçında 10. dakikada sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalmıştır. Ağlamamak için kendini zor tuttuğu hafızalardadır halen.

Real Madrid önünde Delle Alpi'de fırtına gibi estiği maçta gördüğü saçma bir kartla finali kaçırması ve sahanın ortasında ağlaması ile unutamayacağız çek yıldızı. Futbolu bırakma kararından baskılara rağmen dönmedi. Lazio ve Inter'in tekliflerini kibarca çevirdi; İtalya'da Juventus'tan başka takımda oynamam diyerek.




Nedved kız arkadaşı Ivana ile 21 yaşında evlenmiş, iki çocuk sahibidir. Çocuklarına da Pavel ve Ivana ismini vererek çocuklarında kendi ve eşinin isimlerini yaşatmayı düşünmüştür.





İtalya'ya merhaba dediği Lazio karşısında son maçına çıkmış son düdükten önce oyundan alındığında binlerce taraftarca alkışlanmış ve uğurlanmıştır.



Juventus'a bağlılığını herkes biliyor. Yinede Lazio'ya gönül vermiş herkesin kalbinde Furia ceka nın yeri ayrı.

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/122306.asp -Taayfun Öneşin Yazısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder